به گزارش پایگاه خبری بیمانا نیوز اقبال شاکری دبیر اولین و دومین کنفرانس مدلسازی اطلاعات ساختمان (BIM) بیان کرد بعد از برگزاری کنفرانس اول که در نوع خود بینظیر بوده، استفاده از فناوری بیم (BIM) مورد توجه و استقبال گروههای گسترده فعال حوزه صنعت ساختوساز در مجموعههای خصوصی و دولتی قرار گرفت و لازم به ذکر است کنفرانس اول موجب درک عمیقتر و بهتر این موضوع در بین این گروهها بوده است.
نگاهی یکپارچه به فناوری یکپارچهسازی
عضو هیئت علمی دانشگاه امیرکبیر گفت: از دستاوردهای اولین کنفرانس، توجه به استقرار اولیه فناوری بیم (BIM) در بعضی از سازمانها و وزارتخانههای دولت که از مبلیغین و مروجین این فناوری هستند در پروژههای صنعت ساختمان بود که این نشاندهنده نیاز و الزام بکارگیری این فناوری در پروژههای ساخت میباشد. از طرف دیگر اشتیاق و اقدام مراجع آکادمی و دانشگاهها برای ترویج این فناوری با تعریف پروژههای تحقیقاتی و اقدام به تدریس این فناوری در بعضی دروس دانشگاهی نشاندهنده توجه محافل علمی و دانشگاهی به این موضوع است بهطوری که ۸ دانشگاه برتر تهران در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری رشتههای عمران و معماری، مدلسازی اطلاعات ساختمان را به عنوان یک محور پژوهشی به کار گرفتهاند. شایان ذکر است که دو سال اخیر در دانشگاه امیرکبیر حدود ۸۰ درصد مقالات و پایاننامههای رشتههای عمران و معماری در زمینه فناوری بیم بوده است. علت این استقبال بینظیر را این میدانم که فناوری بیم میتواند به پراکندگی اطلاعات و ارتباطات بین دیسیپلینها و ارکان مختلف درگیر در یک پروژه پایان دهد و اطلاعات پروژه یکپارچه گردد بهطوری که با کوچکترین تغییرات در یک جز از پروژه شاهد تاثیر در مابقی پروژه باشیم و به یکپارچگی در پروزهها دست یابیم.
روند مدلسازی اطلاعات ساختمان در بهبود صنعت ساخت
معاون عمرانی دانشگاه آزاد اسلامی اذعان داشت: بنا به گزارشات سازمان برنامه بودجه، در اکثر پروژههای ساخت ملی، بهدلیل نبود یکپارچگی اطلاعات ساخت و ناهماهنگی دیسیپلینهای مختلف، زمان ساخت انحرافات، گاها تا سه برابر پیشبینی اولیه میباشد و این انحراف زمانی یعنی حدود سیصد درصد انحراف در هزینههای پیشبینی شده پروژه است البته به این نکته باید توجه نماییم: آیا میتوان این زمان از دست رفته را برای پروژه و کارفرما برگرداند؟
در مدلسازی اطلاعات ساختمان با یکپارچگی اطلاعات ساخت میتوان از اتلاف زمان و هزینه جلوگیری کرد
از دیگر مزایای فناوری بیم ایجاد یک مدل یکپارچه دیجیتالی در فضای مجازی و حتی ایجاد امکان قدم زدن برای متخصصان در این فضای مجازی جهت برطرف کردن مشکلات، ایرادات و تداخلات اجزاء پروژه قبل از ساخت واقعی میباشد. در این روش نوین مدیر پروژه میتواند به راحتی در مورد تغییرات طراحی، مسایل فنی و هزینهای پروژه قبل از ساخت واقعی به راحتی تصمیمگیری نماید اما در روشهای سنتی این امور بسیار زمانگیر و هزینهبر است. قطعا در آیندهای نه چندان دور شهرهای مجازی در کنار شهرهای واقعی پدید میآیند که ارتباط آن با شهرهای واقعی به منظور دسترسی سریعتر و دقیقتر به تمامی اطلاعات و جزئیات شهر از جمله راههای دسترسی، پیشبینی راههای نجات و بسیاری مسایل دیگر در مدیریت بحران نظیر تحلیل بهترین مسیرهای دستیابی آتشنشانها، آمبولانسها و کمکرسانها میباشد و کمک مینماید در اداره شهر و مشکلات شهری کمتر دچار خطا شویم.
صرفه جویی زمانی و هزینهای
در نظر بگیرید در پروژهای حدود ۳ درصد هزینه برای بخش طراحی و ۵ درصد برای مدیریت پروژه صرف شود. فناوری بیم با تمام مزایایی که برای پروژه و اجزائ درگیر آن دارد چیزی حدود ۰٫۵ درصد هزینه کل پروژه را دربرمیگیرد. گزارشاتی که از به کارگیری فناوری بیم در پروژهها به دست ما رسیده است بیانگر این مطلب است که سود استفاده از این فناوری راندمان پروژه را ۱٫۸ برابر افزایش میدهد. فرض کنید شما یک پروژه را طبق پیشبینی باید طی دو سال به بهرهبرداری برسانید و نرخ تورم هم حدود ۳۰درصد باشد اگر شما این پروژه را نتوانید در زمان مقرر تکمیل کنید در سالهای آینده شما هر سال ۳۰درصد کل پروژه را ضرر دادهاید فرض کنید که این پروژه ۵ ساله تمام شود ضرر شما چقدر خواهد بود؟ حال هزینهای که شما بعد از دو سال میتوانستید با آن پروژه دیگری را شروع کنید و به بهرهبرداری برسانید باید به عنوان ضرر دیرکرد پروژه قبلی خود در نظر بگیرید و از همه مهمتر زمان با ارزش شما دیگر برنخواهد گشت.
در ادامه دیگر شرکتکننده این نشست خبری مجتبی عزیزی دبیر علمی کنفرانس با اشاره به همهگیر بودن این فناوری در همه عرصههای ساخت گفت که ترجمه دقیق BIM یا فناوری بیم، مدلسازی اطلاعات ساخت است لذا تا زمانی که از کلمه ساختمان استفاده شود این اشتباه به وجود میآید که این فناوری فقط برای پروژههای ساختمانی کاربرد دارد اما استفاده از این فناوری در دیگر پروژهای عمرانی نیز کاربرد دارد و میتوان به پروژههایی نظیر سدسازی، پالایشگاهها، صنایع پتروشیمی، راهسازی و… اشاره نمود.
وی در ادامه افزود: وزارت راه و شهرسازی، سازمان برنامه و بودجه کشور و سازمان مدیریت و برنامهریزی تهران همزمان و بهصورت موازی در حال تهیه آییننامههای فناوری بیم برای پیادهسازی این روش و تکنیک در کشور هستند. نسخه اول این آییننامهها در دومین کنفرانس بیم ارائه میشود تا متخصصین در جریان آنها قرار گیرند و مورد بررسی قرار دهند. همچنین آقای بیلال سوکار(Bilal Succar) از محققین حوزه مدلسازی اطلاعات ساختمان ساکن کشور استرالیا که تجربه پیادهسازی فناوری بیم در پروژههای عمرانی پیش از ۲۵ کشور جهان را دارند و در اولین کنفرانس فناوری بیم نیز حضور داشتند قرار است به بررسی و تکمیل این اسناد و آییننامهها بپردازند تا بتوان این ۱۰ سال جاماندگی ایران در بهرهبرداری از فناوری بیم را جبران کرد. در ایران پروژههایی که از فناوری بیم استفاده نمودهاند بهبود بهرهبرداری از این تکنیک را تصدیق مینمایند. در بخش خصوصی پروژههایی چون بازار بزرگ ایران مال، پروژه مشهد مال، بازار چهارسو و در بخش دولتی قرارگاه خاتم الانبیا در بعضی از پروژههای تونلها و پلها از این فناوری استفاده شده است.
ایشان نشست را با جمله “با بیم هوشمندانه طراحی کنید با آگاهی بسازید” به اتمام رساندند.
لازم به ذکر است دومین کنفرانس مدلسازی اطلاعات ساختمان در روزهای ۱۰ و ۱۱ اردیبهشت ماه سال جاری در سالن پژوهشگاه نیرو برگزار خواهد شد.